Onlangs deed de nieuwe toevoeging van bewerkt vlees en bewerkt voedsel aan de lijst kanker verwekkende stoffen door de WHO veel stof opwaaien.
Bewerkt voedsel is voedsel dat van zijn natuurlijke staat is veranderd.
Al langere tijd verdiep ik mij in voeding. De interesse ontstond reeds in mijn jeugd toen ik het geluk had om bij de toenmalige topclub en toptrainer van Nederland te trainen en mijn wedstrijden te zwemmen. Mijn ouders werd toen al geadviseerd om te zorgen voor aanvulling met  een supplement. Gezonde maaltijden waren uiteraard ook van belang.
Ik ben ervan overtuigd dat het gezonder en prettiger voor je lichaam is om zo min mogelijk bewerkt voedsel te eten. Hierdoor belast je je lichaam minder. Veel mensen zijn zich hier al van bewust. Zij maken er een sport van om zo puur mogelijk te eten. Dat wil bijvoorbeeld zeggen: zo min mogelijk uit pakjes koken, maar het liefst alles zelf vers maken. Buiten dat het gezonder is, heeft het over het algemeen ook meer smaak. Ik heb een partner die, als hij tijd heeft, hier graag werk van maakt.
Zelf ben ik niet zo’n keukenprinses. Het makkelijkst vind ik een gezonde ouderwetse maaltijd in een zo kort mogelijke bereidingstijd.
Ook op school hebben kinderen gehoord over de nieuwe schijf van vijf. Kinderen zijn zich tegenwoordig vaak al erg bewust van gezonde en ongezonde voeding.
Aan de ene kant is dat natuurlijk goed. Aan de andere kant zou al die bewustwording op den duur ook best eens negatief kunnen uitwerken. Ik hoop van harte dat mijn kinderen kunnen blijven genieten van wat ze eten. En dat ze zich niet schuldig gaan voelen als ze ongezonder doen. Dat vind ik erg belangrijk.  Want in de praktijk zie ik mensen die dat afgeleerd hebben. Ik zie mensen die niet meer kunnen genieten van hun maaltijden en zich schuldig voelen als ze eens een keertje snoepen.
Mijn motto is: zorg goed voor jezelf. Eet zo gezond mogelijk en zo compleet als je kunt. Zo kan jouw lijf goed verwerken wat je naar binnen stouwt.
En als je écht goed voor jezelf zorgt kan je lichaam ook best wat hebben. Dan kan het het verwerken van bewerkt voedsel gerust aan, omdat dat niet de boventoon voert.
Liefs,
Marlies
Fitheid voor lichaam en geest.