Er zijn voor- en tegenstanders voor een detox.

Soms vraag ik mij af of tegenstanders ooit zelf een detox hebben gedaan. Als je zelf namelijk positieve effecten ervaren hebt denk je er vast heel anders over.

Dat is in ieder geval met mij gebeurd. Voordat ik ooit een milde detox deed vond ik het ook maar onzin. Als je gezond eet en voldoende beweegt heb je dat toch helemaal niet nodig? Inmiddels heb ik daar een andere mening over. De energie,de kracht en de ontspanning die na mijn milde detox vrijkwamen vond ik erg prettig. Ook mijn vetpercentage ging lekker omlaag. En de effecten hielden maanden aan.

Detoxen is het engelse woord voor ontgiften. Je ontdoen van gifstoffen: toxinen en stressoren waardoor je “schoon” wordt. Je systeem krijgt weer ruimte om optimaal te functioneren.

De tegenstanders zeggen wel dat een detox helemaal niet nodig is omdat het lichaam prima in staat is om zichzelf te reinigen. Dat ben ik met ze eens. We hebben de huid, een lever, nieren, longen en darmen die dit allemaal vanzelf regelen in ons lichaam.

Toch is het de vraag of je lijf in staat is om alle gifstoffen die van binnenuit en van buitenaf komen goed af te voeren. Het heeft namelijk wel tijd en ruimte nodig om het allemaal te verwerken. Krijgt het die tijd wel? We hebben behoorlijk veel eetmomenten op een dag en ook voldoende nachtrust lukt niet altijd. Veel mensen ervaren stress. Daarbij zijn de milieu omstandigheden tegenwoordig een stuk minder goed dan tientallen jaren geleden. Denk maar aan luchtvervuiling, de grote hoeveelheid schoonmaakmiddelen die we gebruiken in huis, de huid die eraan blootgesteld wordt en niet te vergeten alle toevoegingen aan het eten. Ons lichaam heeft in dat opzicht tegenwoordig veel meer te verwerken.

Gezien mijn eigen ervaring en de enthousiaste reacties van mensen die ik ken die ook gedetoxt hebben, en met alles wat ik er inmiddels over geleerd heb ben ik ervan overtuigd dat een detox wel degelijk nut heeft. Langzamerhand begint overigens ook de wetenschap hier achter te komen. Het duurt echter nog heel wat jaren voordat dit doorvertaald wordt naar de praktijk. (Bron: Detox Cursus maart 2016 drs. Anna Kruyswijk-vd Heijden)

Let op: probeer een detox niet op eigen houtje uit maar doe dit altijd onder begeleiding. Er zijn namelijk echt een aantal punten waar goed op gelet moet worden.

Liefs, Marlies

Fitheid voor lichaam en geest